FAKULTI SAINS BUMI
Universiti Malaysia Kelantan

Dari Meja Dekan


PROF. MADYA TS. DR. MOHAMAD FAIZ BIN MOHD AMIN

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah, saya dengan rasa rendah hatinya ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas kepercayaan yang diberikan oleh warga fakulti dan pentadbiran tertinggi UMK untuk saya memimpin Fakulti Sains Bumi (FSB). Sesungguhnya, ianya satu cabaran dan tanggungjawab yang berat untuk memacu fakulti segemilang FSB menongkah arus gelombang pendidikan semasa dan masa depan.

FSB kini berusia 8 tahun dan menjadi salah satu fakulti terpenting di UMK. Pada tahun 2019, pelbagai pencapaian telah berjaya direalisasikan samada di peringkat antarabangsa atau kebangsaan. Peningkatan jumlah keseluruhan dana penyelidikan sebanyak 95% dari tahun sebelumnya dengan jumlah RM 1.3 juta menunjukkan semangat semangat juang dan keupayaan kita untuk maju kehadapan. Dengan berbekalkan semangat ini, saya yakin warga FSB mampu meneruskan kecemerlangan ini dan mencapai kejayaan yang lebih baik.

Warga akademik, pentadbiran dan sokongan FSB adalah tunjang utama kecermerlangan FSB saban tahun. Bagi memastikan FSB senantiasa dihadapan, peningkatan kemahiran dan pengetahuan terkini adalah sangat penting. Untuk itu, saya akan memastikan warga fakulti mendapat latihan yang sebaiknya di dalam dan luar negara. Aktiviti sangkutan industri dan mobiliti antarabangsa untuk warga fakulti akan dijalankan sejajar dengan moto “pembelajaran sepanjang hayat”.

Memasuki tahun 2020 ini, saya ingin membawa seluruh fakulti memasuki satu fasa baru, misi baru pengantarabangsaan FSB. Dengan sokongan padu pasukan “TOP GUN” pengurusan fakulti, semua program akademik FSB akan digerak untuk mendapatkan pengiktirafan badan antarabangsa dalam bidang masing-masing. Disamping itu, aktiviti mobiliti, kerja lapangan dan latihan industri di pentas antarabangsa akan dipertingkatkan. Semua ini dilakukan untuk memastikan graduan yang dilahirkan dari FSB mempunyai kelebihan yang menjadi rebutan bakal majikan.

Segala rancangan untuk FSB ini tidak akan datang bergolek. Ianya menagih segala keringat dan kerja keras seluruh warga fakulti. Hanya dengan kerjasama, fokus, dan keazaman memartabatkan FSB ianya dapat dicapai. Marilah kita meletakkan FSB dihadapan perbezaan kita dan saya akhiri ucapan dengan,
 

“Nothing is impossible and together we can achieve excellence” 

Sekian, terima kasih.

DEKAN

FAKULTI SAINS BUMI

Prof Madya Ts. Dr. Mohamad Faiz Mohd Amin

#FSBsentiasadiHati

 

LANGGAN BERITA

Langgan dan dapatkan berita terkini mengenai kami, dan lain-lain