FAKULTI SAINS BUMI
Universiti Malaysia Kelantan

Dari Meja Dekan


PROF. MADYA DR. ZULHAZMAN BIN HAMZAH

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera,

Warga UMK, pelajar, fakulti, alumni dan pengunjung yang dihormati,

Saya berbesar hati mengalu-alukan kedatangan anda ke laman sesawang Fakulti Sains Bumi di Universiti Malaysia Kelantan. Dalam peranan saya sebagai Dekan, saya berbesar hati untuk menyampaikan semangat, inovasi dan dedikasi yang menentukan komuniti akademik kami yang bertenaga.

Fakulti Sains Bumi melangkaui bilik kuliah dan makmal semata-mata; ia merupakan hub penerokaan, penemuan dan usaha berdedikasi untuk memahami dan melindungi planet kita. Melalui penyelidikan yang canggih, kerjasama antara disiplin dan kurikulum yang dinamik, kami melengkapkan kakitangan akademik dan pelajar kami dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk menangani cabaran kompleks yang dihadapi dunia kita.

Di laman sesawang kami, anda boleh menemui pelbagai maklumat mengenai program kami, ahli fakulti, inisiatif penyelidikan, dan pencapaian luar biasa pelajar kami. Sama ada anda seorang bakal pelajar, kakitangan akademik atau alumni yang berminat untuk menerokai maklumat terkini fakulti. Kami turut menggalakkan anda untuk meneroka peluang-peluang yang tersedia dan ditawrakan di Fakulti Sains Bumi.

Untuk Bakal Pelajar: Jika anda mempertimbangkan untuk menyertai fakulti kami, anda berada di ambang perjalanan yang luar biasa. Program kami direka bentuk untuk memberikan pemahaman holistik Sains Bumi, menyepadukan pengetahuan teori dengan pengalaman praktikal. Semasa anda melayari laman sesawang, anda akan temui tawaran akademik yang pelbagai, peluang penyelidikan dan komuniti yang mengalu-alukan yang menanti ketibaan anda.

Untuk Pelajar Semasa: Kepada pelajar semasa kami, selamat datang kembali! Laman sesawang ini berfungsi sebagai alat yang berharga untuk bantuan akademik, pengumuman penting, dan kemas kini terkini daripada fakulti. Terokai peluang untuk latihan amali, berhubung dengan pensyarah anda dan sentiasa mengetahui tentang acara terkini yang memperkaya pengalaman akademik anda.

Untuk Alumni: Kepada alumni yang dihormati, kami memuji pencapaian anda dan pengaruh berterusan anda dalam bidang masing-masing. Laman sesawang ini adalah platform untuk menyambung semula, mempamerkan kisah kejayaan anda, dan terus terlibat dengan kemajuan berterusan dalam Sains Bumi di Universiti Malaysia Kelantan.

Untuk Penyelidik dan pemegang taruh: Penyelidik dan pemegang taruh, kami mengundang jemputan untuk meneroka sumbangan fakulti kami kepada bidang Sains Bumi yang sentiasa berkembang. Temui pusat penyelidikan kami, projek berterusan dan peluang kerjasama yang memacu inovasi dan kemajuan.

Sebagai penutup, saya merakamkan penghargaan saya kepada fakulti, kakitangan, dan pelajar yang komited yang menyumbang kepada perkembangan komuniti kita. Komitmen kami terhadap kecemerlangan, penjagaan alam sekitar, dan pencarian ilmu menentukan identiti kami. Bersama-sama, kita membentuk masa depan Sains Bumi.

Kami menghargai kunjungan anda ke laman sesawang Fakulti Sains Bumi. Menjangkakan peluang untuk berkongsi keghairahan seputar usaha akademik kami dengan anda. Terokai pelbagai aspek program kami, ahli fakulti, inisiatif penyelidikan dan pencapaian pelajar sambil kami menjemput anda untuk menyertai kami dalam penerokaan rancak Sains Bumi. Penglibatan anda dihargai, dan kami berharap platform ini berfungsi sebagai sumber yang bermaklumat dan memberi inspirasi.

 

Sekian, terima kasih.

DEKAN

FAKULTI SAINS BUMI

Prof. Madya Dr. Zulhazman Hamzah