Syarat Kemasukan ke Program Ijazah Sarjana Muda Dengan Kepujian Fakulti Sains Bumi

Pelajar Program Geosains Timba Pengalaman Kenalpasti Potensi Air Bawah Untuk Pembinaan Telaga Tiub Umk Kampus Bachok

Disediakan oleh : Dr. Mohammad Muqtada Ali Khan

airtanah1        airtanah2    airtanah4

Pada 25 dan 26 September, Program Geosains, Fakulti Sains Bumi dari Universiti Malaysia Kelanntan Kampus Jeli telah menghantar satu pasukan yang terdiri daripada 7 orang pelajar, 3 orang pensyarah iaitu Dr. Mohammad Muqtada Ali Khan, Encik Hamzah Hussin dan Encik Syakir Sulaiman serta seorang pembantu makmal, Encik Mohd Khairul Aizuddin bagi menjalankan kajian Resistivity di kawasan kolej kediaman UMK Kampus Bachok serta Astaka.

airtanah3   airtanah5   airtanah6

Tujuannya adalah untuk meninjau sumber air baharu bagi pembinaan telaga tiub di kawasan tersebut. Ini adalah sebagai langkah mitigasi dalam menangani risiko gangguan bekalan air sekiranya berlaku di kampus tersebut pada masa hadapan. Proses penggerudian telaga tiub oleh syarikat luar turut dilakukan dan disertai oleh 14 orang pelajar kursus Pemantauan Air Bawah Tanah.

buletin

Laporan