Pertandingan PemetaanGeo Antarabangsa 2018

Disediakan oleh: Dr Wani Sofia bt Udin

Pertandingan PemetaanGeo Antarabangsa 2018 atau lebih dikenali sebagai International Geomapping Competition 2018 mensasarkan pelajar geologi daripada setiap institusi pengajian geologi di universiti Asia Pasifik. Pertandingan ini bertema: "Mencari Warisan Bumi" dan telah berlangsung pada 1- 7 September 2018 bertempat di bandar Yogyakarta, Indonesia.

Pertandingan ini dijalankan dalam empat sesi: sesi pembukaan dan penyediaan yang terletak di Yogyakarta, sesi kerja lapangan selama tiga hari, penyediaan laporan, sesi membuat poster, penilaian persembahan dan sesi penutupan. Seramai tiga orang mahasiswi tahun 4 Progam Geosains Fakulti Sains Bumi, iaitu 'Aqilah Binti Anuar, Fong Mei Yong dan Kasthuri A/P Tulasimani telah mewakili UMK ke pertandingan antarabangsa tersebut .Ketiga-tiga mereka telah berjaya mengharumkan nama UMK di rantau Asia setelah mendapat tempat ke -3 daripada keseluruhan 12 universiti Asia Pasifik yang bertanding. Sekalung tahniah diucapkan di atas semangat dan usaha yang ditunjukkan oleh mereka sepanjang lima hari pertandingan berlangsung.

Dua dari kiri ('Aqilah Binti Anuar, Kasthuri A/P Tulasimani dan Fong Mei Yong)