Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/fsbumkedu/public_html/templates/zo2_hallo/index.php on line 13
Portal Rasmi Fakulti Sains Bumi
           *****    HEBAHAN   *****
 

 
 
 

 

 

 

Disediakan oleh: Dr Wani Sofia bt Udin


Pertandingan PemetaanGeo Antarabangsa 2018 atau lebih dikenali sebagai International Geomapping Competition 2018 mensasarkan pelajar geologi daripada setiap institusi pengajian geologi di universiti Asia Pasifik. Pertandingan ini bertema: "Mencari Warisan Bumi" dan telah berlangsung pada 1- 7 September 2018 bertempat di bandar Yogyakarta, Indonesia.

Bengkel Pengendalian & Pemprosesan Data UAV: Pemetaan & Permodelan 3D,Fakulti Sains Bumi, UMK

Disediakan oleh: Dr Wani Sofia bt Udin

Bengkel Pengendalian dan Pemprosesan Data Pesawat Udara Tanpa Pemandu: Pemetaan Dan Permodelan 3D  telah diadakan pada 27 dan 28 Ogos 2018 bertempat di Makmal Komputer 1, UMK Kampus Kota, Pengkalan Chepa. Bengkel ini telah disertai oleh 34 peserta daripada pelbagai pihak khususnya pelajar, ahli akademik,badan kerajaan, badan bukan kerajaan (NGO), agensi dan individu yang perseorangan. Turut hadir ialah wakil daripada syarikat tempatan yang membangun, menguji dan menjual UAV.

Oleh: Dr. Norashikin Fauzi

Pada 5hb Julai 2018, rombongan daripada Fakulti Sains Bumi, UMK yang diketuai oleh YBhg. Dekan, Profesor Madya Dr. Aweng a/l Eh Rak, diiringi oleh Profesor Dr. Ibrahim Busu, Dr. Mohd. Yunus Zakaria, Dr. Amal Najihah dan Dr. Norashikin telah mengadakan kunjungan ke Agensi Remote Sensing Malaysia (ARSM).

Disediakan oleh: Dr Wani Sofia bt Udin


Kursus Pembangunan Laman Sesawang Fakulti Sains Bumi (FSB) telah dijalankan pada 5 Jun 2018 bertempat di Makmal Komputer 2, UMK Kampus Jeli. Penganjuran kursus ini adalah untuk memberikan pengetahuan, kemahiran dan kecekapan asas bagi pembangunan laman sesawang khusus kepada Jawatankuasa Teknologi Maklumat dan Pengkomputeran FSB. Penceramah jemputan adalah En.Mohammad Thalhah Amir Bin Abdul Rahman, Pegawai Teknologi Maklumat Pusat Strategik Korporat Pejabat Penolong Naib Canselor (Pembangunan Korporat & Pengurusan Kualiti) Universiti Malaysia Kelantan.