Disediakan oleh : Nivaarani Arumugam & Dr. Suganthi Appalasamy

nature in science1

Pada 10 Disember, Pusat Penyelidikan Tanah Tinggi, Fakulti Sains Bumi (HRC-FSB) dengan kerjasama Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (TNC HEPA) telah menganjurkan pameran poster bertemakan ‘Nature in Science’ di Dewan Serbaguna Universiti Malaysia Kelantan Kampus Jeli. Pengarah Program adalah Dr. Suganthi Appalasamy dan dibantu oleh Ahli Jawatankuasa Pelajar yang diketuai oleh En. Muhammad Fakhrul Imran Mohd Fizal, pelajar Tahun 3. Majlis perasmian telah disempurnakan oleh YBrs. Dekan FSB, Profesor Madya Dr. Aweng a/l Eh Rak.

Disediakan oleh : Muhammad Fakhrul Imran Mohd Fizal & Dr. Kamarul Ariffin Bin Kambali @ Hambali

zoo1

zoo2Pada 6 Disember, seramai 41 orang pelajar Sains Sumber Asli (SEN) yang terdiri daripada pelajar Tahun 3 dan Tahun 4 telah berpeluang untuk mengadakan kerja lapangan di Zoo Taiping, Perak.

Kerja lapangan ini diiringi dengan tugasan yang perlu disempurnakan oleh para pelajar bagi kursus Kelakuan Haiwan (ENE 3273).

Disediakan oleh : Dr. Nursufiah Sulaiman

adjung1

Jabatan Geosains telah mengadakan satu bengkel akademik iaitu Bengkel Semakan Kurikulum dan Penubuhan Program Baharu serta mesyuarat bersama Profesor Adjung pada 18 sehingga 20 Ogos. Bengkel ini telah disertai oleh 8 orang pensyarah Program Geosains dan Ketua Jabatan Geosains, Dr.Wani Sofia Udin.

Disediakan oleh : Chm. Dr. Noor Syuhadah Subki

umt1Sustainable Initiative Unit (SIU) merupakan salahsatu Special Interest Group (SIG) di bawah Fakulti Sains Bumi (FSB) yang giat menjalankan penyelidikan berkaitan dengan kelestarian alam sekitar. Sejajar dengan matlamat Kementerian Alam Sekitar, Sains Teknologi dan Perubahan Iklim (MESTECC) yang mensasarkan kepada penggurangan penggunaan plastik dan memulihara ekosistem daripada pencemaran plastik, maka SIU telah mengambil inisiatif untuk menerokai penyelidikan mikroplastik di Malaysia. Bagi memperluaskan tebaran penyelidikan mikroplastik di Malaysia, pihak SIU telah mengatur strategi pertama dengan menjalinkan usahasama dengan Microplastic Research Interest Group (MRIG) Universiti Malaysia Terengganu. 

Buletin FSB

buletin

 

Buku Laporan Tahunan

Laporan