Mesyuarat delegasi FSB dengan ARSM (Agensi Remote Sensing Malaysia) berkenaan projek "Carbon Sequestration in Kelantan" pada 17 Feb 2017 di ibu pejabat ARSM, Kuala Lumpur

Program Prof@School Anjuran Fakulti Sains Bumi, Universiti Malaysia Kelantan, Pupuk Minat Pembelajaran Sains, Teknologi, Kejuruteraan Dan Matematik (STEM) Di Kalangan Pelajar Sekolah Menengah

44Fakulti Sains Bumi (FSB), Universiti Malaysia Kelantan Kampus Jeli (UMKKJ) telah menganjurkan program Prof@School yang mensasarkan sekolah menengah. Di antara sekolah yang telah dijemput untuk menyertai program ini adalah Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Indera Petra (SMKTIP), Gua Musang, Sekolah Menegah Kebangsaan Tanah Merah 1 dan Sekolah Menengah Kebangsaan Batu Gajah, Tanah Merah.

Program ini bertujuan untuk memberi pendedahan mengenai kajian penyelidikan berteraskan sains yang giat dijalankan serta melawat kemudahan penyelidikan di FSB. Pada masa kini, sebanyak tiga program ditawarkan oleh FSB iaitu Program Sains Sumber Asli, Sains Kelestarian dan Geosains.

Baca selanjutnya...

Geo-Family Anniversary: A Night to Remember

221Geo-Family Anniversary: A Night to Remember’ merupakan salah satu acara makan malam  tahunan anjuran bersama Program Geosains dan Kelab Eksplorasi FSB. Majlis makan malam ini diadakan di Dewan Serbaguna UMK Kampus Jeli bertujuan merapatkan hubungan sesama ahli kelab Eksplorasi, dengan para pensyarah serta alumni Geosains. 

Baca selanjutnya...

Ekspedisi Menjejak Bunga Rafflesia 2017

1212Kerajaan Negeri Kelantan melalui Majlis Daerah Gua Musang dengan kerjasama Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang dan Pusat Penerangan Pelancongan  Negeri Kelantan (TIC) telah menganjurkan ‘XPDC Menjejak Bunga Rafflesia 2017’ yang bermula di Eco RnR Lojing, Gua Musang. Program ini telah disertai oleh lebih 100 orang peserta.

Baca selanjutnya...

Youth Nature Camp

991Pada 6–9 April 2017, seramai 14 orang pelajar daripada Kelab Eco-friendly telah menyertai aktiviti Youth Nature Camp (YNC) 2017 yang telah dianjurkan oleh Persatuan Pencinta Alam atau lebih sinonim dengan nama Malaysian Nature Society (MNS). Aktiviti ini dianjurkan dengan mengumpul semua pelajar yang berdaftar di bawah MNS Youth yang berlangsung selama 4 hari di Pulau Tinggi, Johor. Tema YNC2017 kali ini adalah Preserving Today for Tomorrow.

 

Baca selanjutnya...

Fakulti Sains Bumi,
Universiti Malaysia Kelantan Kampus Jeli,
Locked Bag 100,
17600 Jeli,
Kelantan.

Tel : +609 - 947 7030 | Fax: +609 - 947 7032