Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/fsbumkedu/public_html/templates/zo2_hallo/index.php on line 13
Portal Rasmi Fakulti Sains Bumi

Oleh : Kamarul Ariffin Bin Kambali @ Hambali

Pertandingan Inovasi, Kreativiti & Teknologi 2018 atau lebih dikenali sebagai KRISTEK’ 18 telah berlangsung pada 17 dan 18 Oktober 2018 bertempat di Dewan Besar Institut Latihan Perindustrian Kota Bharu. Pertandingan ini terbuka kepada Institut Pengajian Tinggi Awam/Swasta (IPTA/IPTS) dan juga kepada Institut Latihan Kemahiran Awam/Swasta (ILKA/ILKS). Di antara bidang-bidang yang dipertandingkan adalah terdiri daripada elektrik, elektronik, ICT, mekanikal, sivil dan arkitek serta pengajian dan pembelajaran.

Disediakan oleh: Nor Hizami Hassin

Program Kem Bumi 2.0 adalah kesinambungan daripada Program Kem Bumi 1.0 yang telah diadakan pada bulan April 2018. Pada kali ini, Program Kem Bumi 2.0 telah diadakan pada 6 – 8 Oktober 2018 bertempat di Taman Ekorimba Bukit Bakar, Machang, Kelantan. Program ini adalah merupakan jalinan kerjasama yang telah dijalankan antara pihak Fakulti Sains Bumi dengan Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan (JPNK). 

Oleh: Nor Hizami Hassin dan Dr. Nik Raihan Binti Nik Yusof

Pada 4 – 7 Oktober 2018, telah berlangsung Karnival Pameran Pendidikan Kerjaya Kolej Matrikulasi 2018 di Kolej Matrikulasi Kejuruteraan Kedah, Kolej Matrikulasi Perak, Kolej Matrikulasi Selangor dan Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan.
Melalui jemputan yang diterima daripada pihak kolej matrikulasi, Fakulti Sains Bumi (FSB) bersama Fakulti Industri Asas Tani dan Fakulti Bio Kejuruteraan, Universiti Malaysia Kelantan Kampus Jeli telah mengambil peluang untuk terlibat sama dalam mengadakan aktiviti pameran dan promosi.

Oleh: Dr. Norashikin Mohd Fauzi

Pada 12-13 September bertempat di Pusat Budaya Universiti Islam Antarabangsa Kampus Gombak, MOOC Biodiversiti yang dibangunkan oleh dua orang pensyarah dari FSB iaitu Dr. Norashikin Fauzi (Ketua) dan Cik Nivaarani a/p Arumugam bersama seorang pensyarah dariFakulti BioKejuruteraan Teknologi (FBKT), Pn. Nor Izaida Ibrahim, telah meraih pingat gangsa di pertandingan International University Education Carnival on E-Learning (IUCEL) 2018.